artikel

Beslut om ny policy om bosättning i annan kommun

Kommunfullmäktige i Munkedal antog i måndags ”Policy för motverkande av aktiv medverkan till bosättning i annan kommun, social dumpning”. Policyn handlar om att skydda socialt utsatta personer från att flyttas mot sin vilja och att deras tidigare hemkommun lämpar över ansvaret på vår kommun.

Majoriteten i Munkedal (sd, m, kd) firar beslutet på sin facebook-sida med en bild som får det att framstå som att policyn i stället handlar om att stoppa kvinnor i burka från att komma hit. Denna bild reagerar vi i Vänsterpartiet i Munkedal starkt på och tar kraftigt avstånd ifrån.

Enligt socialtjänstlagen får insatser inte ske över huvudet på den enskilde, vilket alltså ändå är något som sker. Det förekommer också att privata fastighetsägare använder möjligheten att erbjuda bostäder där hyran betalas av socialtjänsten i andra kommuner. Policyn har tagits fram för att Munkedals kommun ska ha ett fastställt agerande och en grund att utgå från för att kontakta den tidigare hemkommunen. Vänsterpartiet röstade ja till policyn för att öka skyddet för socialt utsatta personer och för att i förlängningen hindra privata fastighetsägare att sko sig på dessa.

Majoriteten i Munkedal informerar om beslutet med en bild av en kvinna i burka som bakgrund och illustration. Nyanlända är en grupp som nämns som i riskzonen att bli ”socialt dumpade” och det verkar vara dessa som man anspelar på.  Det är dock inte den enda gruppen – och syftet med policyn är alltså inte att hindra dem från att komma till vår kommun utan att skydda dem från att förflyttas mot sin vilja och att en annan kommun frånsäger sig ansvaret för dem. Så som beslutet framställs med denna bild ger det ett helt annat intryck. Vänsterpartiet i Munkedal anser snarare att i Munkedal är alla välkomna- så länge de själva vill.

Kopiera länk